Aveina e le SLAC O tioata tioata sili ona tele i le lalolagi

Faʻafuainumera mea puʻeata ata mo Nofoaga Sinoptic Survey Telescope tuua LLNL sauni mo tuʻufaʻatasia.

lens

O se tele tele: o le tioata sili ona tele mo le sili ona puʻeina numera puʻeata.

O tioata e fua i le 1.57 mita i le isi itu ma manatu o le sili ona maualuga gaioiga tioata tioata fausiaina ua taunuu i SLAC Atunuʻu Faavavevave Laboratory, o se laʻasaga tele agaʻi i le iʻuga e taunuʻu ai i le meapueata e faʻaaogaina e le Large Synoptic Survey Telescope (LSST).

O le atoa mea puʻeata tioata potopoto, aofia ai le tele L1 tioata faʻatasi ai ma se laʻititi soa L2 tioata fua 1.2 mita i le lautele, na fuafuaina e Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) ma fausia i luga atu o le lima tausaga e Polo Aerospace ma le konekalate Arizona Optical Systems. O le tioata lona tolu, L3, 72 senitimita lona lautele, o le a aveina atu foi i le SLAC i totonu o le masina.

O le SLAC o loʻo faʻatautaia le ata atoa, gaosiga ma le faʻaputuga mulimuli o le LSST's $ 168 miliona, 3,200-megapixel digital camera, lea e fai mai ua 90 pasene ua maeʻa ma ua tatau ona maeʻa i le amataga o le 2021.

"O le alualu i luma o le fausiaina o lenei tulaga ese potopoto potopotoga o se molimau i le LLNL o le lalolagi-taʻitaʻi tomai i tele tele optics, fausia luga o le tele o tausaga o le poto masani i le fausiaina o le lalolagi sili ona tele ma sili ona malosiisa laser system," fai mai Scot Olivier, o le sa aofia ai i le Lawrence Livermore's LSST poloketi mo le sili atu i le sefulu tausaga.

E tusa ai ma le LSST Corporation, o le masini puʻe ata i le LSST o le sili ona puʻeata ata puʻeina na fausiaina. O le faʻavae mulimuli o le a fuaina 1.65 x 3 mita ma mamafa 2,800 kg. O se lapoʻa-avanoa, lautele-fanua vaʻaia ata faʻapitoa mafai ona matamata malamalama mai le latalata ultraviolet i latalata infrared.

A potopoto, o le L1 ma L2 tioata o le a nonofo i se optics fausaga i luma o le mea puʻeata tino; L3 o le a fausia ai le faʻamalama ulufale i le mea puʻeata cryostat, o loʻo iai lona vaʻalele vaʻalele ma fesoʻotaʻi eletise.

Manaʻomia taulaʻi manaʻoga

O le Mea puʻeata numera a le CCD o le a faʻamaumauina ata vaʻaia e le telesekope autu autu opitika, lava ia a tala tolu faʻata faʻatatuʻufaʻatasia 8.4-mita muamua, 3.4-mita lona lua ma 5-mita tertiary faʻata. Muamua moli i le LSST o loʻo faʻamoemoe mo le 2020, ma le amataina o faʻagaioiga amata ile 2022.

O le fuafuaina o se masini puʻeata e mafai ai ona faʻataunuʻuina le faʻatutuina o ata a le LSST, ua mafua ai ona tagofia e LLNL le tele o luʻitau, e tusa ai ma le vaega o le poloketi. O le faʻaiuga mulimuli detector faʻaaogaina se mosaic o 189 16-megapixel silicon detector faʻatulagaina i luga o 21 "vaʻa" e maua ai le aofaʻiga 3.2 gigapixels iugafono.

O le mea puʻeata o le a faʻaaluina le 15-sekone faʻaaliga i 20 sekone uma, ma le teleskopita e toefaʻamau ma faʻamautuina i totonu o le lima sekone, manaʻomia ai se matua ese puʻupuʻu ma malo fausaga. Lenei i se isi faʻauigaina o se laʻititi f-numera, faʻatasi ai ma le matua saʻo o le taulaʻi o le meapuʻe ata.

LSST faʻamaumauga faʻailoa mai o le 15-sekone faʻaaliga o se fetuʻunaʻiga e faʻatagaina vaʻaia uma vaivai ma minoi faʻavae. Ole umi ole faʻaaliga ole a faʻaititia ai le faitauga o mea puʻeata ma le toe vaʻaia o teleskope, faʻatagaina ai le loloto o ata, ae o mea e faʻataʻalise ma latalata ile lalolagi o le a minoi tele ile taimi e faʻaalia ai. O nofoaga taʻitasi i luga o le lagi e tatau ona faʻataʻitaʻia i le lua sosoʻo atu o le 15 sekone o faʻaaliga, ia teʻena ai le lagi pupula i luga o le CCDs.

"Soo se taimi lava e te faia ai se gaioiga mo le taimi muamua, e mautinoa lava e i ai luitau, ma le gaosiaina o le LSST L1 tioata faʻamaonia e leai se eseʻesega," manatu Justin Wolfe o LLNL. “O loʻo e galue ma se fasi ipu malamalama e sili atu ma le lima futu le lautele ae naʻo le fa inisi le mafiafia. Soʻo se faʻaletonu, faʻateʻia poʻo se faʻalavelave e ono mafua ai le faʻaleagaina o tioata. O tioata o se galuega o galuega taulima ma e tatou te mitamita uma i ai. ”


Taimi Post: Oketopa-31-2019